Наближава времето за сеитба на ранните картофи. Градинарите трябва да знаят,

...
Наближава времето за сеитба на ранните картофи. Градинарите трябва да знаят,
Коментари Харесай

Три начина да отгледате супер картофи

Наближава времето за сеитба на ранните картофи. Градинарите би трябвало да знаят, че приемането на добра реколта  се държи освен на дейно плевене, поддържане и вярно осъществяване на растително-защитни практики, а до използването на разнообразни подходи в развъждането. Любители оферират следните 3 метода за развъждане на картофи.

Първият е класическия вариант,

прочут от предишния век. Картофите се садят там, където през предишния сезон са били отглеждани краставици, зеле, цвекло, моркови и бобови култури. Преди засаждането се влагат по 8-10 кг свеж оборски тор на квадратен метър, а през лятото вместо изкуствено наторяване се употребява говежда тор и дървесна пепел в доза по половин литър на квадратен метър. През сезона поддържане се прави 3-4 пъти - наложително при двете загърляния и в интервала на оформяне на грудките. Четвъртото поддържане преди узряването на реколтата не е наложително и въздейства най-много на вкусовите качества. Тогава може да се употребява единствено дървесна пепел. За сезона картофите се поливат минимум 8-10 пъти. За да защитим растенията от жегите, дистанцията сред редовете се стеснява до 60 сантиметра, само че в региони с по-студено време, най-много в планините, то може да доближи 90 сантиметра.

Начинът за развъждане на картофите под слама 

е зародил от дълго време, само че относително неотдавна придобива известност. Реколтата няма да надвиши тази от класическото развъждане, само че процесът е по-лесен – не се постанова картофите да се загърлят и плевят, а също така могат да се поливат 2 пъти по-рядко. Грудките просто се поставят върху пръстта и се засипват с слой от 20-30 сантиметра плява. Може и да се прокопае траншея и грудките да се положат в нея, като още веднъж се засипват със плява. Прибирането на реколтата също е доста по-леко - задоволително е да се разрине сламата към листната маса. При този вид картофите по-рядко стават жертва на заболявания и почвени вредители.

Холандският вариант

изисква профилирана техника, която обезпечава опция за приготовление на дълги редове с рохкава почва, защото тя е най-подходящата за развъждането на картофите. Грудките, които се поставят в нея, са особено подбрани и по-дребни от нормалното. Между редовете пък се оставят канали за напояване. Картофите се подхранват постоянно - на всеки 2 седмици. През първите 2 месеца това става с говежда тор, след което се минава на сложни (комбинирани) торове. Всичко останало е като в класическия вид.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР